Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lika ja pöpöt suojaavat lasta allergioilta ja astmalta

Lika ja pöpöt suojaavat lasta allergioilta ja astmalta

Pikkulapset saattavat säästyä allergioilta ja astmalta, jos he altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille. Olennaista on, että altistuminen tapahtuu ensimmäisen elinvuoden aikana. Myöhemmin lapsuudessa altistus saattaa päinvastoin lisätä sairastumisvaaraa.

Tulokset perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa viittäsataa kaupunkilaislasta seurattiin syntymästä kolmevuotiaaksi. Tutkijat keräsivät lasten kodeista allergeeninäytteitä, minkä lisäksi lapsille tehtiin allergia- ja astmatestejä.

Kun tutkijat yhdistivät mittausten tulokset, he havaitsivat allergiat ja astmaan viittaavan hengitysvinkunan harvinaisemmaksi lapsilla, jotka alle vuoden ikäisinä olivat altistuneet mm. kissan hilseelle sekä torakoiden jätöksille. Sama havaittiin niissä kodeissa, joiden pölynäytteistä tutkittiin myös bakteerien kirjoa ja määrää. Mitä monipuolisemmin bakteereja kodin pölyssä oli sitä epätodennäköisemmin lapsi sairastui.

Havainnot tukevat ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, mm. allergioita ja astmaa. Heikko hygienia ja huonot asuinolot voivat kuitenkin myös altistaa monille sairauksille.

Tulokset julkaistiin Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Allergy and Clinical Immunology 2014)
http://www.jacionline.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje