Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenmyrkytys osallisena joka toisessa sairaalakuolemassa

Verenmyrkytys osallisena joka toisessa sairaalakuolemassa

Sepsis eli verenmyrkytys saattaa olla osasyy jopa puolessa sairaaloissa tapahtuvista kuolemista, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Suurimmassa vaarassa ovat potilaat, joilla on sepsis jo sairaalaan tullessaan.

Sepsis syntyy, kun bakteereja pääsee verenkiertoon, ja ne aiheuttavat infektiotilan. Yleensä tästä seuraa nopeasti nouseva kova kuume.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkaistiin Jama-lehdessä, ja ne perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, joista toinen koostui 480 000 aikuisen sairaalapotilaan terveystiedoista vuosilta 2010–2012. Toinen aineisto kattoi 6,5 miljoonan potilaan tiedot vuodelta 2010.

Kuolemantapauksista 30–50 prosenttia sattui sepsispotilaille, aineistojen analyysi osoitti. Vaihtelu arvioissa riippui siitä rajattiinko tarkastelu vain potilaisiin, joiden sepsis oli varma vai otettiinko mukaan myös todennäköiset sepsistapaukset.

Melkein kaikki sairaalassa menehtyneet sepsispotilaat olivat saaneet sepsiksen jo ennen sairaalaan tuloaan. Suurin kuolleisuus oli potilailla, joiden sepsis oli lievähkö. Havainto viittaa siihen, että vakavammat sepsistapaukset saatetaan hoitaa paremmin kuin lievemmät.

Tutkijat pitävät tuloksiaan paitsi osoituksena sepsiksen vaarallisuudesta myös siitä, että sairaalakuolemia voitaisiin todennäköisesti vähentää huomattavasti, jos sepsiksen hoitamiseen panostettaisiin nykyistä enemmän. Kaikki sepsispotilaiden kuolemat eivät kuitenkaan johdu sepsiksestä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA:doi:10.1001/jama.2014.5804)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1873131

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje