Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raivoaminen altistaa sydänoireille

Raivoaminen altistaa sydänoireille

Raivokohtauksia saavat voivat sairastua muita herkemmin moniin sydänoireisiin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Riski kohoaa parin tunnin ajaksi, mutta häviää vähitellen tilanteen rauhoituttua.

Kovat tunnekuohut ja raivoaminen on yhdistetty sydänoireisiin tätäkin ennen, mutta yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusten yhteisanalyysiin. Laatukriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi yhdeksän.

Tutkimukset vaihtelivat kooltaan, mutta ne kaikki osoittivat jonkinlaisen yhteyden voimakkaiden raivo- ja vihapurskahdusten sekä sydänkohtausten, aivoinfarktien, kallonsisäisten valtimonpullistumien repeämisten sekä kammioperäisten rytmihäiriöiden väliltä.

Tutkijat laskivat, että riippuen potilaan muista sydänriskitekijöistä raivokohtaus aiheuttaa 1–4 sydänoiretta kymmentä tuhatta potilasta kohden, jos potilas saa raivokohtauksia kerran kuussa. Vaikutus on luonnollisesti suurempi mitä useammin raivoamista tapahtuu.

Viha, raivoaminen ja muut tunnekuohut voivat altistaa sydänoireille monen eri mekanismin välityksellä. Ne voivat mm. hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2014;35:1404¬¬–1410)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/35/21/1404.1.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje