Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinilisät eivät helpota aikuisen astmaa

D-vitamiinilisät eivät helpota aikuisen astmaa

Astmaa sairastavien aikuisten oireet eivät vähene, vaikka he söisivät päivittäin D-vitamiinilisiä. Havainto on mielenkiintoinen, sillä D-vitamiinin vähyys on astmaatikoilla yhdistetty pahempiin oireisiin.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat runsaan 400 aikuisen astmaatikon kokeeseen, jossa puolet osallistujista satunnaistettiin joko lumelääkitykselle tai saamaan yhden 100 000 IU:n jättiannoksen D3-vitamiinia sekä 400 IU:n annoksen päivittäin 28 viikon ajan. Osallistujat saivat lisäksi hengitettäviä kortikosteroidilääkkeitä. Kaikkien osallistujien D-vitamiinitasot olivat alhaiset tutkimuksen alkaessa.

Tutkijat havaitsivat, ettei D3-lisien syöminen lisännyt astmalääkkeiden tehoa tai vähentänyt lääkkeiden käyttöä, sairaalahoidon tarvetta tai astmaoireita eikä parantanut astman hoitotasapainoa muutenkaan.

Joissain aiemmissa tutkimuksissa D-vitamiinilisät ovat hillinneet hengitysteiden tulehdusta ja lisänneet steroidilääkkeiden tehoa, mutta tässä tutkimuksessa ei havaittu vastaavia vaikutuksia.

Yhdessä tulokset viittaavat siihen, ettei D-vitamiinilisistä todennäköisesti ole astman hoitoon, tutkijat kirjoittavat. D-vitamiinin vajauksesta kärsivien kannattaa silti korjata tilanne, jotta he välttyvät muilta terveysongelmilta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;DOI:10.1001/jama.2014.5052)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1873132#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje