Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Fysioterapia ei auta lonkan nivelrikkoon

Fysioterapia ei auta lonkan nivelrikkoon

Lonkan nivelrikkoa potevat saavat usein fysioterapiaa vaivaansa, mutta tuoreen australialaistutkimuksen perusteella fysioterapiasta ei todennäköisesti ole heille hyötyä. Se saattaa jopa lisätä oireita, Jama-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat lonkan nivelrikkoa potevan sadan potilaan tutkimukseen, jossa puolet potilaista satunnaistettiin fysioterapiaan ja puolet lumehoitoon kolmeksi kuukaudeksi. Potilaiden oireita arvioitiin uudelleen yhdeksän kuukautta tutkimuksen alusta.

Tulosten perusteella kaikkien potilaiden vointi koheni jonkin verran tutkimuksen aikana, mutta muutos oli samanlainen kummassakin ryhmässä. Fysioterapia ei siis vähentänyt potilaiden kipuja eikä parantanut heidän toimintakykyään. Osalle potilaista se tosin aiheutti ohimeneviä kipuja ja jäykkyyttä.

Australialaisten tulokset kyseenalaistavat fysioterapian tehokkuuden lonkan nivelrikon hoidossa ja viittaavat hoitotulosten mahdollisesti perustuvan lumevaikutukseen. Osaa potilaista fysioterapia saattaa silti auttaa.

Suomalaisista noin 5–6 prosenttia potee lonkan nivelrikkoa. Merkittävä osa potilaista on yli 65-vuotiaita tai ylipainoisia. Myös raskas fyysinen työ altistaa nivelrikolle.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;311:1987–1997)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1872817#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje