Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syntymäjärjestys yhteydessä itsemurhariskiin

Syntymäjärjestys yhteydessä itsemurhariskiin

Perheen esikoiset saattavat olla sisaruksiaan pienemmässä vaarassa tehdä itsemurhan, tuoreet tutkimustulokset vihjaavat. Riski näkyy tilastoissa etenkin monilapsisten perheiden nuorimmilla.

Tulokset perustuvat ruotsalaiseen väestörekisteriin, josta poimittiin vuosina 1932–1980 syntyneitä sisaruksia, joista oli saatavilla seurantatiedot vuosilta 1981–2002.

Kun tiedot itsemurhista ja syntymäjärjestyksestä yhdistettiin, tutkijat havaitsivat toisena syntyneen sisaruksen itsemurhariskin noin viidenneksen suuremmaksi kuin esikoisen. Riski kasvoi samaa tahtia kolmannen, neljännen ja sitä nuorempien sisarusten kohdalla.

Itsemurhariskin ja syntymäjärjestyksen välistä yhteyttä eivät selittäneet sisarusten ikä tai ikäerot, perheen koko, sisarusten väliset sosiaaliset ja taloudelliset erot tai siviilisääty. Myöskään muut kuolemansyyt eivät liittyneet syntymäjärjestykseen.

Yhteys oli hieman heikompi vuosina 1932–1955 syntyneillä ja voimakkaampi 1960-luvun lopun jälkeen syntyneillä. Vuosina 1967–1980 syntyneiden kohdalla yhteys saattoi selittyä osin myös muilla tekijöillä. Aiemmissa syntymäjärjestystutkimuksissa on havaittu samanlaisia ajallisia vaihteluita, ja todennäköisesti ne liittyvät perhekoon pienentymiseen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;DOI:10.1093/aje/kwu090)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2014/05/12/aje.kwu090.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje