Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sähkötupakat saattavat auttaa osaa tupakoitsijoista

Sähkötupakat saattavat auttaa osaa tupakoitsijoista

Brittitutkimuksen mukaan ilman ulkopuolista apua tupakkalakkoon ryhtyvät voivat onnistua siinä paremmin, jos he käyttävät apuna sähkötupakkaa. Sähkötupakoiden pitkäaikaisista vaikutuksista ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa, jotta niitä voisi suositella tupakoinnin lopettamiseen.

Brittien tulokset julkaistiin tieteellisessä Addiction-lehdessä, ja ne perustuvat 5 900 tupakoitsijan kyselyvastauksiin vuosilta 2009–2014. Osallistujat olivat yrittäneet lopettaa tupakointia itsenäisesti ilman lääkärin apua. Heistä 3 500 oli yrittänyt tupakkalakkoa kylmiltään, 1 900 nikotiinikorvaushoidon avulla ja 460 sähkötupakan avulla.

Sähkötupakkaa käyttäneet onnistuivat lopettamaan tupakoinnin noin 60 prosenttia todennäköisemmin kuin nikotiinikorvaustuotteita käyttäneet tai kylmiltään ilman apuneuvoja yrittäneet, tuloksista ilmeni. Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, nikotiiniriippuvuuden voimakkuus ja aiemmat lopettamisyritykset.

Brittien tulokset eivät yksistään riitä osoittamaan, että sähkötupakoista olisi merkittävää hyötyä tupakoinnin lopettamisessa, mutta osaa tupakoitsijoista ne voivat auttaa.

Suomalaisasiantuntijat suhtautuvat sähkösavukkeisiin varauksellisesti, koska todisteita niiden hyödyistä on hyvin vähän. Haitoista sen sijaan tiedetään enemmän, mutta niistäkin niukanlaisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(Addiction 2014;doi:10.1111/add.12623)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12623/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje