Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paljon leikkaava kirurgi paras tekonivelleikkauksissa

Paljon leikkaava kirurgi paras tekonivelleikkauksissa

Lonkan kokotekonivelleikkaukset sujuvat paremmin, kun operaation suorittaa kokenut kirurgi, joka tekee kyseisiä leikkauksia säännöllisesti. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella raja menee noin kolmessakymmenessä leikkauksessa per vuosi.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kirurgin kokemustason on tiedetty vaikuttavan leikkaustuloksiin, tutkimuksista on ollut vaikea päätellä missä tuo raja kulkee.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 38 000 ensimmäistä kertaa lonkan kokotekonivelleikkauksessa olleen potilaan ja heidän kirurgiensa tietoihin. Potilaita seurattiin kahden vuoden ajan.

Kun tiedot kirurgien leikkausmääristä yhdistettiin potilaiden terveystietoihin, leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita oli kehittynyt todennäköisimmin potilaille, jotka leikannut kirurgi teki alle 35 lonkan kokotekonivelleikkausta vuodessa.

Komplikaatiot eivät olleet hengenvaarallisia, vaan lähinnä nivelen sijoiltaanmenoja sekä haavan puhdistus- ja tarkastusleikkauksia. Alle 35 kokotekonivelleikkausta vuodessa tekevien potilaista 1,5 prosenttia joutui puhdistusleikkaukseen ja lonkkanivel meni sijoiltaan 2 prosentilta. Kokeneempien kirurgien potilaista niin kävi vain 1 ja 1,3 prosentille.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat lonkan kokotekonivelleikkauksia tekeviä kirurgeja haalimaan vähintään 35 operaatiota vuodessa, jotta heidän otteensa pysyisi hyvänä. Tätä vähemmän leikkaavien ei silti kannata huolestua, sillä heidän potilaansa eivät kuole yhtään todennäköisemmin eivätkä he saa muita enempää veritulppia, infektioita tai proteesinvierusmurtumia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g3284)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g3284

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje