Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholismin hoito tehostuu lääkkeillä

Alkoholismin hoito tehostuu lääkkeillä

Alkoholiriippuvuuden hoidossa kannattaa muun hoidon lisäksi käyttää lääkkeitä, yli 120 tutkimuksen analyysin osoittaa. Analyysin perusteella etenkin kaksi lääkettä, akamprosaatti ja naltreksoni, auttavat potilaita pysymään kuivilla.

Aikaisempien tutkimusten aineistot ja 23 000 potilaan tiedot yhdistämällä tutkijat havaitsivat akamprosaatin estävän yhden repsahduksen jokaista 12 hoidettua kohden. Naltreksonilla sama onnistuu lääkitsemällä keskimäärin 20 potilasta.

Myös topiramaatti sekä nalmefeeni, jotka eivät alun perin ole alkoholismin hoitoon tarkoitettuja, saattavat auttaa osaa potilaista, tulokset vahvistavat. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita kuin naltreksoni ja akamprosaatti.

Paljon käytetty antabus eli disulfiraami ei näiden tulosten perusteella ole kovin tehokas, mutta sitä koskevia tutkimuksia oli analyysissa vähänlaisesti.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat näyttöä muihin hoitoihin yhdistetyn lääkehoidon tehokkuudesta alkoholiriippuvuuden hoidossa. Hoidon selkärangan muodostaa psykososiaalinen hoito, jota lääkitykset tukevat.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;311:1889–1900)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1869208#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje