Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liian kova urheileminen voi haitata sydäntä

Liian kova urheileminen voi haitata sydäntä

Liikunta on kiistatta hyväksi terveydelle, mutta intensiivinen ja vuosia jatkuva treenaaminen voi myös aiheuttaa sydänoireita ja niistä johtuvia kuolemia. Nuorena paljon urheilevat ovat lisäksi alttiita eteisvärinä-rytmihäiriöille, kaksi Heart-tiedelehdessä julkaistua tutkimusta osoittaa.

Tulosten perusteella 30-vuotiaana vähintään viisi tuntia päivässä liikuntaa harrastaneille miehille kehittyy eläkeiässä eteisvärinä todennäköisemmin kuin miehille, jotka ovat liikkuneet korkeintaan tunnin viikossa. Erityisesti tämä havaitaan miehillä, joiden liikuntaharrastus hiipuu vuosikymmenten varrella. Kuusikymppisenä maltillinen käveleminen tai pyöräilyharrastus puolestaan suojaa eteisvärinältä.

Toisessa tutkimuksessa intensiivisen ja pitkäkestoisen urheilemisen sydänriskit havaittiin tarkastelemalla tuhatta keskimäärin 60-vuotiasta saksalaispotilasta, jotka sairastivat vakaata sepelvaltimotautia. Heidän fyysistä aktiivisuuttaan seurattiin kymmenen vuoden ajan.

Tässä tutkimuksessa päivittäin ja paljon liikkuvien riski sairastua sydänoireisiin ja kuolla niihin oli suurempi kuin kohtuullisesti liikkuvien. Suurimmat terveysriskit havaittiin kuitenkin vähiten aktiivisilla. Vähiten aktiivisten riski sairastua vakavaan sydänoireeseen oli kaksi kertaa suurempi kuin potilaiden, jotka liikkuivat kohtuullisen paljon, ja heidän riskinsä kuolla seurannan aikana oli jopa nelinkertainen.

Nykytieto ei riitä tunnistamaan ketkä ovat alttiita kovan harjoittelun haitoille eikä myöskään mistä nämä riskit tarkalleen johtuvat. Liikunnan sydänriskit ovat kuitenkin pienehköjä ja häviävät kohtuullisen ja säännöllisen liikunnan lukuisille terveyshyödyille.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2014;DOI:10.1136/heartjnl-2013-305304)
(Heart 2014;DOI:10.1136/heartjnl-2013-305242)
http://heart.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje