Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Angiotensiinilääkkeet todennäköisesti parhaita verenpainelääkkeitä eteisvärinän ehkäisyyn

Angiotensiinilääkkeet todennäköisesti parhaita verenpainelääkkeitä eteisvärinän ehkäisyyn

Verenpainelääkkeet pienentävät eteisvärinän vaaraa, mutta eri lääkkeissä on eroja. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan parhaita näyttäisivät olevan verenpainelääkkeet, jotka toimivat angiotensiinijärjestelmään vaikuttamalla.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä, ja niiden perusteella angiotensiinilääkkeet ovat parempia eteisvärinän ehkäisijöitä kuin diureetit tai beetasalpaajat, mutta todennäköisesti yhtä hyviä kuin kalsiuminsalpaaja-verenpainelääkkeet. Kaikki tutkitut lääkkeet olivat yhtä hyviä aivohalvausten ehkäisyssä.

Havainto koskee angiotensiinikonvertaasientsyymin estäjiä eli ACE-estäjiä sekä angiotensiinireseptorin salpaajia eli ATR-salpaajia. Tulokset perustuvat Tanskan koko väestön kattavaan analyysiin vuosilta 1995–2010.

Jos tanskalaisten tulokset varmistuvat tulevissa tutkimuksissa, eteisvärinän ehkäisyssä kannattaisi suosia angiotensiinijärjestelmän välityksellä toimivia verenpainelääkkeitä. Osa niiden tehosta saattaa selittyä muulla kuin verenpaineen alentumisella, tulokset vihjaavat.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriö, joka aiheuttaa sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja voi altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2014;35:1205–1214)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/35/18/1205.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje