Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkät päiväunet ehkä merkki terveysriskeistä

Pitkät päiväunet ehkä merkki terveysriskeistä

Yli tunnin mittaisia päiväunia joka päivä nukkuvat saattavat brittitutkijoiden mukaan kuolla jonkin verran muita nuorempina. Yhteys ei ole kovin voimakas, mutta on silti havaittavissa, tutkijat raportoivat.

Brittien tulosten perusteella pitkiä päiväunia nukkuvien riski menehtyä seuraavien 13 vuoden aikana on noin kolmanneksen suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät nuku päiväunia päivittäin. Etenkin hengityssairauksista johtuvat kuolemat ovat heillä yleisempiä.

On todennäköistä, että päiväuniin nyt liitetyt riskit johtuvat sairauksista ja terveysongelmista, jotka lisäävät unentarvetta. Esimerkiksi uniapnea ja muut yöunia häiritsevät sairaudet saattavat olla tällaisia, mihin viittaa myös päiväunia nukkuvien suurempi hengityssairauskuolleisuus, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimukseen osallistui 16 000 brittiläistä 40–79-vuotiasta, joista 3 300 menehtyi keskimäärin kolmetoistavuotisen seurannan aikana. Päiväunet liittyivät kuolleisuuteen etenkin 65-vuotiailla ja sitä nuoremmilla.

Tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2014;179:1115–1124)
http://aje.oxfordjournals.org/content/179/9/1115.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje