Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini ei vähennä vanhusten kaatumisia

D-vitamiini ei vähennä vanhusten kaatumisia

D-vitamiinilisiä syövät vanhukset eivät välty kaatumisilta yhtään todennäköisemmin kuin muutkaan, vaikka D-vitamiinia on suositeltu kaatuilun ehkäisyyn jo pitkään. Tutkijat uskovat, että D-vitamiinilisistä saattaa olla apua vain sen puutoksesta kärsiville.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kahdenkymmenen satunnaistetun tutkimuksen ja lähes 30 000 potilaan aineistoihin. Kun aineistot analysoitiin yhdessä uudestaan, D-vitamiinilisät eivät pienentäneet kaatumisriskiä riippumatta siitä saiko potilas pelkkää D-vitamiinia vai lisäksi myös kalsiumia.

D-vitamiinilisistä on toivottu apua kaatumisten lisäksi myös luunmurtumien ehkäisyyn ja sydänsairauksien ja syöpäriskin pienentämiseen, mutta nykytiedon valossa vaikutus on korkeintaan vaatimaton ja todennäköisesti rajoittuu yksilöihin, joiden D-vitamiinitasot ovat epäterveellisen alhaiset.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2014;DOI:10.1016/S2213-8587(14)70068-3)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2814%2970068-3/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje