Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyöruusu iskee jo valmiiksi sairaisiin

Vyöruusu iskee jo valmiiksi sairaisiin

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan erittäin monet eri sairaudet voivat altistaa vyöruusulle. Yhteys on voimakkain nuorilla ja etenkin potilailla, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat vyöruusun yleisemmäksi potilailla, jotka sairastavat nivelreumaa, ärtyvän suolen oireyhtymää, keuhkoahtaumatautia, astmaa, munuaistautia, nuoruustyypin diabetesta tai masennusta.

Nämä kaikki sairaudet tai niiden hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat eri mekanismeilla heikentää immuunipuolustusta, mikä tutkijoiden mukaan todennäköisesti selittää, miksi niitä sairastavat ovat alttiita vyöruusulle. Tähän viittaa myös se, että kaikista alttiimpia vyöruusulle ovat imukudossyöpää tai pahanlaatuista luuydinsyöpää sairastavat, joiden immuunipuolustus on vakavasti heikentynyt.

Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella, mutta sen käyttö on rajattu yli 50-vuotiaisiin eikä sitä voida antaa potilaille, joiden immuunipuolustus on alentunut. Tulokset viittaavatkin siihen, ettei nykyinen rokote välttämättä onnistu suojaamaan niitä, jotka kipeimmin suojaa tarvitsisivat.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman. Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen. Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä.

Tutkimuksessa 145 000 vyöruusupotilasta verrattiin 550 000 terveeseen samanikäiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g2911)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2911

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje