Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonot hiilihydraatit yhteydessä diabetesriskiin

Huonot hiilihydraatit yhteydessä diabetesriskiin

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä helpommin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon huonoja hiilihydraatteja ja vähän kuituja.

Kahden suuren terveystutkimuksen aineistoihin ja yli 160 000 osallistujan tietoihin perustuvat tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdistettiin useiden aikaisempien tutkimusten aineistot.

Tutkimuksissa osallistujien ruokavalio luokiteltiin sen glykeemisen indeksin perusteella. Glykeeminen indeksi kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua. Tällaisia elintarvikkeita ovat mm. vaalea leipä, sokerijuomat ja esimerkiksi ranskalaiset perunat.

Osallistujat, joiden ruokavaliossa oli eniten näitä korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, sairastuivat aikuistyypin diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa niitä oli vähiten. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ruokavaliossa oli vähänlaisesti ravintokuituja.

Glykeemisen indeksin yhteyksiä diabetesriskiin on tutkittu runsaasti, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Glykeemisen indeksin sijaan nyt saadut tulokset mahdollisesti selittyvätkin syötyjen hiilihydraattien ja osallistujien ruokavalion muilla ominaisuuksilla kuten lisätyn sokerin määrällä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;doi:10.3945/ajcn.113.079533)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/04/30/ajcn.113.079533.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje