Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tarkkaavaisuushäiriön hoitaminen saattaa vähentää tupakointia

Tarkkaavaisuushäiriön hoitaminen saattaa vähentää tupakointia

ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat tupakoivat enemmän ja aloittavat nuorempina kuin muut. Tuoreen tutkimuksen mukaan tilanne saattaa kuitenkin muuttua ADHD:n hoidossa käytettävän stimulanttilääkityksen myötä.

Pediatrics-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat stimulanttilääkityksellä olevien tupakoivan harvemmin kuin muiden samanikäisten tarkkaavaisuushäiriöisten. Lääkitykseen liitetty vaikutus on suurin potilailla, jotka käyttävät lääkkeitä säännöllisesti, sekä potilailla, joiden oireet ovat vakavimmat.

Aiemmissa tutkimuksissa ADHD-lääkitykset on yhdistetty sekä tupakoinnin vähentymiseen että sen yleistymiseen. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuitenkin suurimpaan aiheesta tehtyyn meta-analyysiin, joten ne ovat todennäköisesti luotettavia. Analyysi kattoi 14 tutkimuksen aineistot ja 2 400 osallistujaa.

Nikotiini vaikuttaa osin samoja reittejä kuin stimulanttilääkkeet, joten on mahdollista, että osa potilaista käyttää tupakkaa itselääkintänä.

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin 5 prosentilla suomalaislapsista. Noin 2–3 prosenttia täyttää sen kriteerit aikuisenakin.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2014;doi:10.1542/peds.2014-0179)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/05/07/peds.2014-0179.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje