Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Synnytyksen käynnistäminen ei lisää keisarileikkauksia

Synnytyksen käynnistäminen ei lisää keisarileikkauksia

Synnytyksen käynnistämisen on epäilty lisäävän keisarileikkauksia, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan epäilys on perusteeton. Synnytyksen käynnistäminen on monissa tilanteissa turvallisin vaihtoehto, ja se myös vähentää vastasyntyneiden tehohoidon tarvetta sekä kuolleisuutta.

Suomessa noin joka viides synnytys joudutaan käynnistämään keinotekoisesti. Käynnistämiseen päädytään tilanteissa, joissa raskauden jatkamisen riskit äidille ja vauvalle arvioidaan suuremmiksi. Sikiön kasvun hidastuma, äidin raskausmyrkytys tai muu sairaus voivat olla tällaisia syitä.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu 157 satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen aineistoihin ja 31 000 synnytyksen tietoihin.

Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, keisarileikkauksia tehtiin 12 prosenttia vähemmän naisille, joiden raskaus käynnistettiin, kuin naisille, joiden raskauden kulkua päätettiin vain seurata.

Tulokset pysyivät samoina riippumatta siitä, minkä vuoksi naisten raskaus oli käynnistetty tai mitä menetelmää siinä käytettiin. Raskauden käynnistäminen saattoi myös vähentää vastasyntyneiden kuolleisuutta sekä tehohoidon tarvetta.

Tutkimus julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2014;DOI:10.1503/cmaj.130925)
http://www.cmaj.ca/content/early/2014/05/05/cmaj.130925.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje