Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vähäinen tai liika painonnousu raskauden aikana ennakoi jälkeläisen lihavuutta

Vähäinen tai liika painonnousu raskauden aikana ennakoi jälkeläisen lihavuutta

Liian paljon raskauden aikana lihovien lapsista tulee useammin ylipainoisia, mutta sama näyttäisi koskevan naisia, joiden painonnousu jää suosituksia vähäisemmäksi.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset perustuvat 4 100 naisen ja heidän 2–5-vuotiaiden lastensa terveystietoihin.

Suositustenmukainen painonnousu oli tässä tutkimuksessa 11–16 kiloa. Tätä enemmän tai vähemmän lihoneiden lapsista 20 prosenttia oli ylipainoisia, kun suositusten mukaisesti lihoneiden lapsista ylipainoisia oli 15 prosenttia.

Yhteys oli voimakkain naisilla, jotka olivat normaalipainoisia ennen raskautta. Suosituksia vähemmän raskaudenaikana lihoneiden normaalipainoisten lapset olivat lihavia 60 prosenttia todennäköisemmin ja suosituksia enemmän lihoneiden 80 prosenttia todennäköisemmin.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että äidin liiallinen tai liian vähäinen painonnousu vaikuttaa pysyvästi lapsen aineenvaihduntaan ja mahdollisesti nälän ja energian kulutuksen sääntelyyn. Tämän varmistaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista tässä tutkimuksessa.

Suomessa ideaalina painonnousuna raskauden aikana pidetään noin kymmentä kiloa riippumatta äidin painosta ennen raskautta.

Tulokset julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Obstetrics and Gynecology 2014)
http://www.ajog.org/current

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje