Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viljakuidut hyväksi sydänkohtauksen jälkeen

Viljakuidut hyväksi sydänkohtauksen jälkeen

Sydänkohtauksen saaneet voivat parantaa ennustettaan syömällä runsaasti kuituja ja etenkin viljakuituja. Kuitujen syömistä lisäävät elävät todennäköisesti muita potilaita pitempään, tuoreet yhdysvaltalaistulokset osoittavat.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 2 300 naisen ja 1 800 miehen yli 20 vuotta jatkuneeseen seurantaan. Osallistujat olivat terveitä tutkimuksen alkaessa, mutta saivat ensimmäisen sydänkohtauksensa seurannan aikana.

Tutkijoilla oli käytössään tietoja osallistujien ruokavaliosta sydänkohtausta edeltävältä ajalta sekä sen jälkeen. Tiedot osoittivat, että runsaasti kuituja sydänkohtauksen jälkeen syövien riski menehtyä seurannan aikana oli noin neljänneksen pienempi kuin muiden potilaiden. Yhteys oli vahva etenkin potilailla, jotka söivät paljon viljakuituja. Samanlainen ja jopa hieman voimakkaampi yhteys havaittiin myös potilailla, jotka lisäsivät kuitupitoisten ruokien syömistä sairastumisensa jälkeen.

Ravinnon kuidut on yhdistetty mm. pienempään riskiin sairastua sydäntauteihin, aivohalvaukseen, verenpainetautiin sekä diabetekseen. Nämä suotuisat yhteydet voivat selittyä monellakin seikalla, mutta on myös mahdollista, että osa kuituihin liitetyistä terveyshyödyistä johtuu kuitupitoisten ruoka-aineiden vitamiineista ja muista terveellistä ainesosista. On myös mahdollista, että kuitujen syömistä sairastumisen jälkeen lisäävät muuttavat elintapojaan muutenkin terveellisemmiksi.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g2659)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2659

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje