Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressi lisää riskipotilaan diabetesvaaraa

Stressi lisää riskipotilaan diabetesvaaraa

Stressi ja psyykkisesti kuormittavat elämäntilanteet saattavat suurentaa diabetesvaarassa olevien sairastumisriskiä. Yhteys näyttäisi rajoittuvan vain potilaisiin, jotka ovat jo valmiiksi suuressa vaarassa sairastua aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa.

Diabetes Care -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 6 000 keskimäärin 55-vuotiaan miehen ja naisen seurantaan vuosilta 1991–2009. Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta tutkimuksen alkaessa, mutta osalla heistä oli jo merkkejä kehittyvästä diabeteksesta tai suuri sairastumisalttius.

Tutkijat keräsivät osallistujien terveystietoja halki seurannan ja niiden perusteella ns. esidiabetesta sairastavat ja suuressa diabetesvaarassa olevat sairastuivat selvästi todennäköisemmin, jos he kärsivät stressistä tai muunlaisesta psyykkisestä ahdingosta. Tällaisista osallistujista 40 prosenttia sairastui aikuistyypin diabetekseen, kun vähemmän stressaantuneista sairastui 29 prosenttia.

Stressi ja psyykkinen ahdinko eivät suurentaneet sairastumisriskiä osallistujilla, joilla ei ollut lainkaan diabeteksen riskitekijöitä tai joiden diabetesalttius arvioitiin pieneksi.

Tulokset viittaavat stressin ja vaikeiden elämäntilanteiden kiihdyttävän diabeteksen kehittymistä sille jo valmiiksi alttiilla. On silti mahdollista, että stressin ja diabeteksen yhteys selittyy jollain kolmannella seikalla, joka altistaa sekä diabetekselle että stressille. Tämän vuoksi yhteyttä olisi hyvä tutkia lisää.

Tutkimusryhmää veti tutkimusprofessori Marianna Virtanen Työterveyslaitoksesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2014;doi:10.2337/dc13-2725)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2014/04/23/dc13-2725.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje