Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Television katselu lyhentää lasten yöunia

Television katselu lyhentää lasten yöunia

Television ääressä kasvavat lapset saattavat yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan nukkua muita lyhyempiä yöunia. Erityisesti tämä koskee lapsia, jotka nukkuvat samassa huoneessa television kanssa.

Runsas television katselu on yhdistetty lyhyisiin yöuniin aiemminkin, mutta harvassa tutkimuksessa yhteyttä on tarkasteltu seuraamalla samoja lapsia vauvaiästä saakka. Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistuneita seurattiin puolivuotiaasta seitsenvuotiaaksi.

Lasten kasvaessa heidän yöunensa lyhenivät normaalisti, mutta seuranta osoitti yöunien lyhenevän enemmän lapsilla, jotka katsoivat paljon televisiota. Tutkijat laskivat, että lasten yöunet lyhenivät noin seitsemän minuuttia jokaista päivittäistä televisiotuntia kohden.

Yhteys oli vielä voimakkaampi lapsilla, jotka nukkuivat huoneessa, jossa on televisio, mutta tämä havaittiin vain etnisiin vähemmistöihin kuuluvissa perheissä. He myös katsoivat televisiota enemmän kuin valkoihoiset osallistujat, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset ovat hyvin samankaltaisia kuin viime vuonna julkaistussa suomalaistutkimuksessa, jossa kouluikäisten lasten yöunet havaittiin sitä lyhyemmiksi mitä enemmän he televisiota katsoivat. Suomalaistutkimuksessa ei kuitenkaan löytynyt yhteyttä makuuhuoneen television ja yöunien väliltä.

Yhdysvaltalaisten tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja siihen osallistui 1 900 lasta vanhempineen. Tiedot television katselusta ja yöunien pituudesta saatiin lasten vanhemmilta.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2014;133:e1163–1171)
http://pediatrics.aappublications.org/content/133/5/e1163.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje