Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ADHD-lapsilla usein myös kielellisiä vaikeuksia

ADHD-lapsilla usein myös kielellisiä vaikeuksia

ADHD-tarkkaavaisuushäiriöisillä lapsilla on australialaistutkimuksen mukaan tavallista enemmän kielellisiä vaikeuksia, joiden takia heidän koulunkäyntinsä voi entisestään hankaloitua. Kieliongelmia on sekä tytöillä että pojilla.

Australialaisten tulokset perustuvat 180 ADHD-diagnoosin saaneen 6–8-vuotiaan sekä 210 samanikäisen verrokin tietoihin.

Lasten kielellisiä taitoja testattiin siihen suunnitellulla kyselyllä, ja sen perusteella ADHD-lapsilla oli kielellisiä vaikeuksia noin kolme kertaa enemmän kuin verrokeilla.

ADHD itsessään vaikeuttaa koulunkäyntiä, mutta kielellisten taitojen ongelmat lisäsivät niitä entisestään. Kielellisissä testeissä heikosti pärjänneillä oli muihin ADHD-lapsiin verrattuna enemmän ongelmia mm. lukemisessa ja matematiikassa.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että ainakin osa ADHD-lasten kouluvaikeuksista saattaa johtua kielellisistä ongelmista. Tulokset eivät kuitenkaan paljasta johtuvatko kieliongelmat ADHD:sta. On myös mahdollista, että kieliongelmilla ja ADHD:lla on yhteisiä riskitekijöitä.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän, ja noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisenakin.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2014;133:793–800)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/04/16/peds.2013-3355.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje