Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriini ei estä leikkauspotilaan sydänkohtauksia

Aspiriini ei estä leikkauspotilaan sydänkohtauksia

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet eivät vähennä leikkauspotilaiden sydänkohtauksia tai kuolemia. Ne saattavat sen sijaan altistaa vaarallisille verenvuodoille, tuore tutkimus osoittaa.

Kanadalaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa asetyylisalisyylihappoa alettiin antaa ennen leikkausta ja lääkitystä jatkettiin 30 päivää leikkauksen jälkeen. Osa potilaista sai lumelääkettä.

Tutkimuksen aikana kummassakin ryhmässä noin 7 prosenttia potilaista kuoli tai sai sydänkohtauksen, joten asetyylisalisyylihappo ei ollut lumelääkettä parempi. Eroja ei havaittu myöskään potilaissa, jotka käyttivät asetyylisalisyylihappoa jo ennen tutkimuksen alkua.

Asetyylisalisyylihappo lisäsi potilaiden vakavia verenvuotoja jonkin verran. Lääkityksellä olleista 4,6 prosenttia sai vakavan verenvuodon ja verrokeista 3,8 prosenttia. Ero ei ole kovin suuri, mutta silti riittävä, jotta se kannattaa huomioida.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, ettei asetyylisalisyylihaposta ole kaikille leikkauspotilaille sellaista hyötyä kuin on ajateltu. Tästä huolimatta asetyylisalisyylihapolla on tärkeä osa sydänoireiden ehkäisyssä muissa potilasryhmissä.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2014;370:1494–1503)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1401105?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje