Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tulehduskipulääkkeet saattavat lisätä iäkkäiden eteisvärinävaaraa

Tulehduskipulääkkeet saattavat lisätä iäkkäiden eteisvärinävaaraa

Tulehduskipulääkkeitä käyttävät seitsemänkymppiset saattavat sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön hieman muita todennäköisemmin. Yhteys havaittiin tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin lääkärin määräämiä NSAID-tulehduskipulääkekuureja.

Kun tutkijat sulkivat pois monien tuloksia mahdollisesti sekoittavien tekijöiden vaikutukset, tulehduskipulääkkeitä ottavien riski sairastua eteisvärinään oli suurempi kuin samanikäisten, joille ei ollut määrätty tulehduskipulääkkeitä. Riski havaittiin vielä kuukausi lääkityksen lopettamisen jälkeen, tulokset osoittivat.

Tulehduskipulääkkeet voivat osalla potilaista suurentaa mm. sydänkohtausten riskiä, joten eteisvärinää koskevat tulokset ovat uskottavia. Samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tuloksista ei näe millä mekanismilla riski mahdollisesti suurenee. Suurin osa yleisimmistä särky- ja kuumelääkkeistä - kuten asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni - lukeutuu tulehduskipulääkkeisiin.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä, ja siinä käytettiin hollantilaisen terveystutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat 8 400 potilaan terveystiedoista. Potilaat olivat keskimäärin 69-vuotiaita. Kolmetoistavuotisen seurannan aikana heistä 860 sairastui eteisvärinään. Analyysissa ei ollut mukana ilman reseptiä ostettuja lääkityksiä.

Joka vuosi arviolta miljoona suomalaista käyttää reseptillä määrättyjä tulehduskipulääkkeitä. Kuten kaikkiin lääkkeisiin myös tulehduskipulääkkeisiin liittyy haittavaikutuksia, joiden takia niitä ei kannata syödä turhaan eikä tarpeettoman pitkään. Tulehduskipulääkkeiden haitoilta voi välttyä mm. käyttämällä niiden sijasta parasetamolia aina kun se on mahdollista.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Open 2014;4:e004059)
http://bmjopen.bmj.com/content/4/4/e004059.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje