Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tarkkaavaisuushäiriöt eivät välttämättä yleistyneet

Tarkkaavaisuushäiriöt eivät välttämättä yleistyneet

ADHD-tarkkaavaisuushäiriöiden on uskottu yleistyneen viime vuosikymmeninä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan niiden määrä on todennäköisesti pysynyt ennallaan.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja ne perustuvat 135 ADHD-tutkimuksen aineistoihin ja uudelleenanalysointiin.

Tutkimukset oli tehty eri puolilla maailmaa ja eri vuosina, mutta paikka ja aika eivät selittäneet tutkimuksissa havaittuja eroja ADHD-diagnoosien määrässä. Onkin todennäköistä, että erot johtuvat tutkimusten menetelmällisistä eroista eikä todellisista muutoksista ADHD:n esiintyvyydessä, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän, joten noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisenakin.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2014;43:434–442)
http://ije.oxfordjournals.org/content/43/2/434.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje