Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Krooninen verenpainetauti lisää sikiön ja äidin riskejä

Krooninen verenpainetauti lisää sikiön ja äidin riskejä

Verenpainetautia jo ennen raskautta potevien naisten vauvat syntyvät tavallista todennäköisemmin ennenaikaisina ja pienikokoisina. Myös raskausmyrkytys kehittyy heille useammin kuin naisille, joiden verenpaine on normaalitasolla ennen raskaaksi tuloa.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset ovat tervetulleita, sillä raskautta edeltävän verenpainetaudin vaikutuksia raskauden kulkuun ei ole tunnettu kovin hyvin. Tulokset perustuvat 55 tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Tulosten perusteella kroonista verenpainetautia potevista naisista 26 prosenttia sairastuu raskausmyrkytykseen ja 41 prosenttia joutuu turvautumaan keisarileikkaukseen. Lisäksi heidän vauvoistaan 28 prosenttia syntyy ennenaikaisena, 17 prosenttia alle 2,5-kiloisena ja 21 prosenttia tarvitsee keskososaston hoitoa heti syntymänsä jälkeen. Kohtukuoleman riski on heillä noin 4 prosenttia.

Kun tutkijat vertasivat Yhdysvalloissa tehtyjen tutkimusten tuloksia yhdysvaltalaisväestöön, raskausmyrkytykset olivat verenpainetautisilla lähes kahdeksan kertaa yleisempiä, vauvan ennenaikaisuus, pienikokoisuus ja sairaalahoidot noin kolme kertaa yleisempiä ja kohtukuolemat neljä kertaa yleisempiä.

Tutkijat toivovat, että raskautta suunnittelevat verenpainetautia sairastavat naiset yrittäisivät saada verenpaineensa mahdollisimman hyvin hallintaan ennen raskautta. Verenpainettaan voi alentaa esimerkiksi laihduttamalla, lisäämällä liikuntaa, syömällä terveellisesti sekä vähentämällä suolaa ja alkoholinkäyttöä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g2301)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2301

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje