Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aspiriini saattaa ehkäistä raskausmyrkytyksiä

Aspiriini saattaa ehkäistä raskausmyrkytyksiä

Raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian riskiä voi mahdollisesti pienentää syömällä raskauden aikana aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä. Vaikutus havaitaan pienillä annoksilla, mutta ei ole kovin suuri, tuore katsaustutkimus osoittaa.

Katsauksen perusteella asetyylisalisyylihappoa päivittäin raskauden toiselta kolmannekselta lähtien ottamalla sadasta raskausmyrkytyksestä arviolta 2–5 voisi estyä. Samalla saattaisivat vähentyä myös sikiön kasvun hidastumat ja ennenaikaiset synnytykset.

Tutkimuksissa ei löytynyt haittavaikutuksia sikiölle tai äidille, mutta harvinaiset haittavaikutukset ovat silti mahdollisia. Tutkimusten pienuuden vuoksi tulokset voivat myös antaa lääkityksen tehosta liian positiivisen kuvan, tutkijat varoittavat.

Katsaukseen valittiin viisitoista tutkimusta, joissa pieniannoksisen asetyylisalisyylihapon vaikutuksia tutkittiin suuressa pre-eklampsian vaarassa olevilla. Lisäksi tutkijat analysoivat kahdeksan tutkimusta, joihin osallistuneiden sairastumisriski oli normaalitasolla.

Pre-eklampsia tarkoittaa kohonneen verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden esiintymistä yhtäaikaisesti 20. raskausviikon jälkeen. Siihen sairastuu noin 3–5 prosenttia raskaana olevista. Pre-eklampsia altistaa mm. ennenaikaisille synnytyksillä ja voi suurentaa äidin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään. Maailmalla pre-eklampsia on myös merkittävä äitikuolleisuuden syy.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2014;DOI:10.7326/M13-2844)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1859300

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje