Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jäykän käden oireyhtymä yleinen nuoruustyypin diabeetikoilla

Jäykän käden oireyhtymä yleinen nuoruustyypin diabeetikoilla

Nuoruustyypin diabetesta sairastaville voi vuosien varrella kehittyä käsien ja sormien toimintaa pahasti haittaavia liikerajoituksia. Tämä jäykän käden oireyhtymäksi kutsuttu vaiva kehittyy etenkin yli 30 vuotta diabetesta sairastaneille sekä potilaille, joiden veren glukoosipitoisuus on korkea, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja niiden perusteella ehkä jopa 70 prosentille nuoruustyypin diabeetikoista kehittyisi jonkinasteinen jäykän käden oireyhtymä. Tutkimukseen osallistui 1 200 potilasta, joita seurattiin keskimäärin 24 vuoden ajan.

Diabeetikoilla jäykän käden oireyhtymää kutsutaan myös diabeettiseksi liikerajoitukseksi. Se tarkoittaa diabeteksen lisäsairautena kehittyvää jännetuppien ja nivelkapseleiden paksuuntumisesta ja jäykistymisestä johtuvaa nivelten liikerajoitusta.

Tutkijat toivovat heidän tulostensa kannustavan lääkäreitä tutkimaan nuoruustyypin diabetesta sairastavien potilaidensa kädet ja sormet näiden oireiden varalta.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2014;DOI:10.2337/dc13-2361)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2014/04/07/dc13-2361.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje