Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iäkkään isän lapsilla enemmän mielenterveysongelmia

Iäkkään isän lapsilla enemmän mielenterveysongelmia

Yli 45-vuotiaana lapsia siittävien miesten lapsilla on ruotsalaistutkijoiden mukaan tavallista suurempi riski sairastua psykooseihin ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Myös autismi ja kouluvaikeudet ovat iäkkäiden isien lapsilla yleisempiä kuin nuorempien isien jälkeläisillä, Jama Psychiatry -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat yli 2,6 miljoonan vuosina 1973–2001 syntyneen ruotsalaisen rekisteritietoihin.

Riskit havaittiin etenkin analyysissa, jossa saman perheen lapsia verrattiin keskenään. Lapsilla, jotka olivat syntyneet isänsä ollessa yli 45-vuotias, oli 25 kertaa enemmän kaksisuuntaisia mielialahäiriöitä, 13 kertaa enemmän tarkkaavaisuushäiriöitä, 4 kertaa enemmän autismia ja 2 kertaa enemmän psykooseja kuin sisaruksilla, jotka olivat syntyneet isän ollessa 20–24-vuotias. Myös itsetuhoisuus, päihdeongelmat ja heikko koulumenestys olivat heillä yleisempiä.

Tulokset selittyvät todennäköisesti sperman geneettisillä mutaatioilla, jotka yleistyvät miehen ikääntyessä, mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa yhteyteen. Isän korkea ikä on liitetty aiemmin myös lapsen kromosomivirheisiin ja skitsofreniariskiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2014;71:432–438)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1833092#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje