Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdistelmälääkitys parantaa 90 % kirroosipotilaiden C-hepatiiteista

Yhdistelmälääkitys parantaa 90 % kirroosipotilaiden C-hepatiiteista

Valtaosa maksakirroosiin sairastuneista C-hepatiittipotilaista voisi päästä hepatiitista eroon uusien viruslääkkeiden yhdistelmän ansiosta. Havainto on merkittävä, sillä nykyinen interferonilääkehoito ei auta kaikkia potilaita ja monet joutuvat jättämään lääkityksen kesken haittavaikutusten vuoksi.

New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat 12 viikon mittaisen lääkityksen poistavan C-hepatiittivirukset 92 prosentilta potilaista. Luku nousee 96 prosenttiin, kun lääkitystä jatketaan 24 viikon ajan. Potilaat saivat suun kautta ABT-450/ritonaviiria, ombitasviiria, dasabuviiria ja ribaviriinia.

Yhdistelmälääkitykseen ei liittynyt merkittäviä haittavaikutuksia, mutta noin kolmannes potilaista koki uupumusta ja pääkipuja ja viidennes pahoinvointia.

Tulokset ovat tervetulleita, koska C-hepatiitin parantaminen voi korjata maksan epätasapainotilaa, kirroosin oireita sekä ehkäistä maksasyöpää ja pidentää potilaiden elinikää.

Tutkimuksessa 380 pitkälle edennyt maksakirroosia potevaa satunnaistettiin yhdistelmälääkitykselle 12 tai 24 viikoksi.

Hepatiitti C -infektion saa vuosittain noin tuhat suomalaista. Valtaosa tartunnoista todetaan injektiohuumeita käyttävillä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2014;DOI: 10.1056/NEJMoa1402869)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1402869?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje