Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin painolla vahva yhteys kohtukuolemiin

Äidin painolla vahva yhteys kohtukuolemiin

Jo suhteellisen vähäiset muutokset äidin painossa saattavat vaikuttaa raskauden kulkuun, tuore norjalaistutkimus vihjaa.

Jama-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat mm. kohtukuolemien olevan yleisempiä lievästi lihavilla kuin normaalipainoisilla, mutta riski vaihtelee myös normaalipainon puitteissa.

Lähes 40 tutkimuksen aineistot yhdistämällä tutkijat havaitsivat kohtukuolemien ja myös imeväiskuolleisuuden yleistyvän tasaisesti mitä korkeampi äidin painoindeksi on.

Erot näkyivät myös naisilla, jotka olivat normaalipainoisia tai vain lievästi lihavia. Verrattuna naisiin, joiden painoindeksi oli 20, kohtukuolemia ja imeväiskuolemia sattui enemmän jo naisille, joiden painoindeksi oli 25, joka on yhä normaalipainon puitteissa.

Kohtukuolemien suhteen tämä tarkoitti käytännössä noin kuutta tapausta enemmän kymmentätuhatta raskautta kohden, joten vaikutus oli hyvin pieni yksilötasolla. Kenenkään normaalipainoisen ei tämän vuoksi kannatakaan laihduttaa.

Norjalaisten tulokset vahvistavat käsitystä äidin painon ja etenkin äidin ylipainon vaikutuksesta raskauden kulkuun ja sikiön terveyteen. Äitien on kuitenkin hyvä muistaa, että painon kuuluu nousta raskauden aikana. Lisäksi hyvin monet seikat vaikuttavat raskauden kulkuun eivätkä liikakilot ole läheskään aina suurin terveysriski raskauden aikana.

Tutkimukset julkaistiin JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2014;311:1536–1546)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1860462#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje