Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sairaanhoitaja mittaa alhaisemman verenpaineen, lääkäri korkeamman

Sairaanhoitaja mittaa alhaisemman verenpaineen, lääkäri korkeamman

Lääkärien mittaamat verenpaineet ovat säännönmukaisesti korkeampia kuin sairaanhoitajan samalta potilaalta mittaamat, tuore katsaustutkimus vahvistaa.

Tämä valkotakkiverenpaineeksi kutsuttu ilmiö on tunnettu pitkään, mutta aiheesta tehtyjä tutkimuksia ei ole aiemmin tarkasteltu yhdessä.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat viidentoista aikaisemman tutkimuksen ja runsaan tuhannen potilaan aineistoihin, ja niiden perusteella lääkärien mittaamat verenpaineet ovat keskimäärin 7/4 mmHg korkeampia kuin sairaanhoitajien mittaamat. Tutkimuksiin osallistui potilaita, joiden verenpaineen oli mitannut lääkäri ja sairaanhoitaja saman käynnin aikana.

Ero on sen verran suuri, että potilas voi joutua verenpainelääkitykselle riippuen siitä perustuuko päätös hoitajan vai lääkärin mittaamiin lukemiin. Saattaisikin olla parempi, että lääkitystä harkittaessa luotettaisiin enemmän sairaanhoitajien mittauksiin, tutkijat kirjoittavat. Tulokset on hyvä muistaa myös tutkimuksia tehdessä ja niiden tuloksia tulkittaessa. Joissain tutkimuksissa sairaanhoitajien on esimerkiksi havaittu hoitavan verenpainetta paremmin kuin lääkärien, mikä tulosten valossa saattaakin johtua mittauslukemien eroista.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä British Journal of General Practice -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(British Journal of General Practice 2014;621:e223–e232)
http://bjgp.org/content/64/621/e223.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje