Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaisten hermoleikkaus ei sittenkään paranna vaikeaa verenpainetautia

Munuaisten hermoleikkaus ei sittenkään paranna vaikeaa verenpainetautia

Munuaishermosäikeiden vaimentaminen ei todennäköisesti paranna vaikeahoitoista verenpainetautia, vaikka tutkimukset ovat niin vihjanneet. Aiemmat tulokset johtuvat todennäköisesti lumevaikutuksesta, tuore tutkimus osoittaa.

New England Journal of Medicine -lehden julkaisemat tulokset ovat pettymys monille, sillä munuaisvaltimon denervaatiohoidosta ehdittiin jo toivoa suurta mullistusta vaikeahoitoisen verenpaineen hoidossa. Denervaatiossa munuaisten hermosäikeet vaimennetaan, jotta sympaattisen hermoston yliaktiivisuus ja sen aiheuttama verenpaineen nousu estyisi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 535 vaikeahoitoista ja lääkkeisiin reagoimatonta verenpainetautia sairastavan satunnaistettuun ja lumekontrolloituun tutkimukseen. Osana tutkimusta potilaat ohjattiin munuaisten katetrideneraatioon tai lumetoimenpiteeseen.

Kun potilaiden verenpaineet mitattiin uudelleen puoli vuotta toimenpiteiden jälkeen, verenpaine oli laskenut suurin piirtein yhtä paljon kummassakin ryhmässä. Eroja ei ollut lääkärin vastaanotolla mitattuna eikä vuorokausiverenpaineessa.

Aiemmat tutkimukset vihjasivat deneraatiohoidon olevan erittäin tehokas vaikeahoitoisen verenpainetaudin hoidossa, mutta tutkimukset olivat pieniä eikä niissä huomioitu lumevaikutusta toisin kuin nyt tehdyssä. Todennäköisesti lumevaikutus selittikin aiemmat tulokset, mutta on silti mahdollista, että deneraatiohoito tepsii osaan potilaista. Tämän vuoksi denervaation vaikutuksia pitää tutkia lisää ennen kuin sen tehosta tai tehottomuudesta saadaan täysi varmuus.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2014;DOI:10.1056/NEJMoa1402670)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1402670#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje