Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iskeemiset sydänsairaudet vähentyneet 30 vuodessa - silti yleisin kuolinsyy

Iskeemiset sydänsairaudet vähentyneet 30 vuodessa - silti yleisin kuolinsyy

Iskeemiset sydänsairaudet ovat edelleen yleisin kuolinsyy ympäri maailmaa, vaikka ne ovatkin vähentyneet 1980-luvulta lähtien. Kehitys ei myöskään ole ollut samanlainen joka puolella.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydänoireiden aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet etenkin rikkaissa länsimaissa, mutta yleistyneet Itä-Euroopassa, Keski-Aasiassa ja Etelä-Aasiassa. Näissä maissa iskeemisiin sydänsairauksiin menehtyvät myös suhteellisen nuoret potilaat.

Itä-Euroopan ja Keski-Aasian tilanne alkoi huonontua Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa eikä tilanne ole vieläkään korjaantunut, vaikka pahimmat vuodet ovat tilastojen perusteella takana.

Suotuisa kehitys etenkin länsimaissa on seuraus riskitekijöiden paremmasta tunnistamisesta ja ehkäisystä sekä potilaiden hoidon parannuksista. Tutkijat uskovat, että riskitekijöiden tehokkaampi kontrollointi vähentäisi kuolemia myös nykyisillä ongelma-alueilla.

Iskeeminen sydänsairaus tarkoittaa sydänlihaksen hapenpuutteesta johtuvia sydänoireita kuten sydäninfarkteja ja rasitusrintakipua. Hapenpuute johtuu useimmiten sepelvaltimotaudista.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:1483–1492)
http://circ.ahajournals.org/content/129/14/1483.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje