Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisätty sokeri voi nostaa lasten verenpainetta

Lisätty sokeri voi nostaa lasten verenpainetta

Runsaasti sokeroituja limuja ja muita lisättyä sokeria sisältäviä elintarvikkeita nauttivat lapset saattavat olla muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässään.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tutkimuksen perusteella paljon lisättyä sokeria saavien verenpaine ja rasva-arvot ovat huonommalla tolalla kuin ikätovereiden, joiden ruokavaliossa on vähänlaisesti lisättyjä sokereita. Yhteys koskee diastolista verenpainetta ja triglyseridirasvoja.

Haitalliset rasvahapot ja verenpaineen kohoaminen on yhdistetty lisätyn sokerin runsaaseen saantiin aikuisilla ja nuorilla, mutta sama näyttäisi koskevan myös lapsia, tulokset osoittavat.

Jos nämä terveysriskit ja etenkin lihavuus, joka myös liittyy sokerin liikakulutukseen, säilyvät halki lapsuuden ja nuoruuden, voivat ne altistaa myös sydänsairauksien ja diabeteksen kehittymiselle. On myös todennäköistä, että paljon lisättyjä sokereita saavien lasten ruokavaliossa olisi muutakin korjattavaa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Siihen osallistui runsaat kolmesataa 7–12-vuotiasta yhdysvaltalaislasta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2014;DOI:10.3945/ajcn.113.076505)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2014/04/09/ajcn.113.076505.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje