Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viruslääkkeet ehkä luultua tehottomampia influenssaan

Viruslääkkeet ehkä luultua tehottomampia influenssaan

Monikansallisen tutkijaryhmän katsaustutkimukset kyseenalaistavat kahden viruslääkkeen tehokkuuden influenssan hoidossa. Tulokset ovat kiusallisia valtioille, jotka ovat varastoineet lääkkeitä mahdollisten tulevien influessapandemioiden varalta.

Arvostetun British Medical Journalin julkaisemat tulokset on otettu vastaan ristiriitaisesti ja osa asiantuntijoista pitää niitä virheellisinä. Tutkijat itse pitävät niitä luotettavampina kuin aikaisempia selvityksiä, koska ne perustuvat myös aiemmin julkaisemattomiin tutkimustuloksiin ja aineistoihin.

Tulosten perusteella viruslääke tsanamiviiri ei todennäköisesti vähennä influenssaan liittyviä lisäsairauksia, sairaalahoitojaksoja eikä influenssakuolemia.

Myös toinen viruslääke, oseltamiviiri, vaikuttaisi katsauksen perusteella tehottomammalta kuin aiemmin on ajateltu. Tulosten mukaan oseltamiviiri voi jonkin verran ehkäistä influenssaa ja myös lievittää ja lyhentää oireita, mutta voi lisäksi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja muita haittoja.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa oseltamiviirin havaittiin vähentäneen sikainfluenssaan vuosina 2009–2010 sairastuneiden kuolemia, minkä lisäksi viruslääkkeiden on osoitettu vähentävän keuhkokuumeita ja lyhentävän influenssaoireiden kestoa.

Nyt julkaistut tulokset ovat ristiriidassa näiden havaintojen kanssa, ja siksi ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin viruslääkkeiden rooli influenssan ja influenssapandemioiden torjunnassa ja hoidossa pitää miettiä uudelleen.

Katsaustutkimuksissa analysoitiin uudelleen yhteensä lähes 140 tutkimuksen aineistot.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g2545)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2545
(BMJ 2014;348:g2547)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g2547

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje