Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinän ablaatiohoito sydänleikkauksen yhteydessä palauttaa tehokkaasti normaalirytmin

Eteisvärinän ablaatiohoito sydänleikkauksen yhteydessä palauttaa tehokkaasti normaalirytmin

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien rytmihäiriö voidaan korjata erityisellä ablaatioleikkauksella. Monille potilaille ablaatio tehdään jonkin muun sydänleikkauksen yhteydessä, mutta menetelmän hyödyistä ei ole ollut selvää käsitystä.

Korjatakseen tilanteen australialaistutkijat päättivät tehdä meta-analyysitutkimuksen, jossa he analysoivat uudelleen 16 laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa ablaation sydänleikkauksen yhteydessä saaneita eteisvärinäpotilaita verrattiin eteisvärinäpotilaisiin, joille tehtiin vain sydänleikkaus.

Vuoden kuluttua leikkauksista ablaatioryhmäläisten sydämet olivat normaalirytmissä lähes seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin verrokkiryhmäläisten, analyysi osoitti. Potilaat eivät eronneet muilta osin.

Ablaatiossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sekoittavia eteislihassäikeitä eristetään, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä. Toimenpide tehdään yleensä sydämeen laitettavan katetrin avulla.

Suomessa ablaatioita tehdään lähinnä potilaille, joiden eteisvärinä on voimakasoireinen eikä reagoi lääkehoitoihin. Ablaatioon liittyy vähemmän haittavaikutuksia kuin lääkkeisiin, mutta ne ovat vakavampia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2014;doi:10.1136/heartjnl-2013-305351)
http://heart.bmj.com/content/early/2014/03/20/heartjnl-2013-305351.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje