Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuorena kuntoilevien muisti parempi keski-iässä

Nuorena kuntoilevien muisti parempi keski-iässä

Parikymppisenä liikuntaa harrastavien ja kuntoilevien muisti ja monet muut mielentoiminnot säilyvät paremmassa kunnossa vuosien varrella. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä havaitaan jo 43–55 vuoden iässä.

Myös keski-iän liikuntaharrastukset ja fyysinen kunto vaikuttavat muistin heikkenemiseen. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa on keski-ikäisenä sitä pitempään mielentoiminnot todennäköisesti säilyvät hyvinä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 2 700 terveen parikymppisen seurantaan. Osallistujat tekivät kuntotestit tutkimuksen alussa sekä 20 vuotta myöhemmin. Muistia ja muita mielentoimintoja mitattiin 25 vuotta tutkimuksen alkamisesta, kun osallistujat olivat 43–55-vuotiaita.

Kun testien tulokset yhdistettiin, muistitesteissä parhaiten menestyivät osallistujat, jotka olivat hyväkuntoisimpia ensimmäisissä kuntotesteissä. Sama koski osallistujia, joiden kunto heikkeni vähiten seurantavuosien aikana, mikä viittaa vuosikymmeniä jatkuneeseen liikuntaharrastukseen.

Erot muistitesteissä ja muissa mielentoimintoja mittaavissa testeissä eivät olleet suuren suuria, mutta tutkijat pitävät niitä riittävinä, jotta ne voivat ennakoida keille todennäköisesti kehittyy dementia myöhemmin.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;DOI:10.1212/WNL.0000000000000310)
http://www.neurology.org/content/early/2014/04/02/WNL.0000000000000310.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje