Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Verenmyrkytys voi laukaista sydänkohtauksen

Verenmyrkytys voi laukaista sydänkohtauksen

Sepsis eli verenmyrkytys saattaa tanskalaistutkijoiden mukaan suurentaa sydänkohtausten ja aivohalvausten vaaraa. Riski on koholla etenkin verenmyrkytystä seuraavan kuukauden ajan, mutta osalla se näkyy vielä puolen vuoden kuluttua sairastumisesta.

Tanskalaisten tulokset perustuvat vuoden mittaiseen seurantaan, jossa 4 400 sepsispotilasta verrattiin terveisiin verrokkeihin sekä samaan aikaan muista syistä hoidettuihin potilaisiin.

Kuukauden sisällä sairaalajaksosta sepsispotilaat sairastuivat sydänkohtaukseen tai aivohalvaukseen kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut potilaat ja peräti kaksikymmentä kertaa todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että ensimmäisen kuukauden aikana tuhannesta sepsispotilaasta sairastui 36, muista potilaista sairastui 17 ja terveistä verrokeista vain 2.

Näin voimakkaat yhteydet havaittiin kuukauden sisällä verenmyrkytyksestä. Kuukauden jälkeen riskit pienenivät, mutta terveisiin verrokkeihin nähden sepsispotilaiden sairastumisriski oli lievästi koholla vielä puoli vuotta sepsiksen toteamisesta.

Sepsis eli verenmyrkytys syntyy, kun bakteereja pääsee verenkiertoon, ja ne aiheuttavat infektiotilan. Yleensä tästä seuraa nopeasti nouseva kova kuume.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:1387–1396)
http://circ.ahajournals.org/content/129/13/1387.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje