Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikuntaa kannattaa lisätä vaikka sydänriskit olisivat jo koholla

Liikuntaa kannattaa lisätä vaikka sydänriskit olisivat jo koholla

Liikunta on tunnettu sydänsairauksien ehkäisijä, mutta liikkua kannattaa, vaikka riskitekijöitä olisi jo ehtinyt kertyä tai olisi jo sairastunut sydän- ja verisuonitautiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan liikunnan lisääminen ehkäisee uusia oireita ja niistä aiheutuvia kuolemia.

Tutkimus perustuu 9 300 heikentyneestä glukoosinsiedosta kärsivän potilaan kuusivuotiseen seurantaan. Osa potilaista sairasti jo sydän- ja verisuonitautia ja lopuillakin oli vähintään yksi sydänriskitekijä.

Osallistujien fyysistä aktiivisuutta mitattiin askelmittareilla tutkimuksen alussa sekä vuoden kuluttua uudelleen. Kun nämä tiedot yhdistettiin tietoihin osallistujien sydänoireista, fyysisesti aktiivisten havaittiin oireilleen selvästi vähemmän kuin potilaiden, jotka liikkuivat vähänpuoleisesti.

Fyysisestä aktiivisuudesta riippumatta sydänoireiden riskit myös pienenivät, jos potilas alkoi liikkua enemmän ensimmäisen seurantavuoden aikana. Liikunta pienensi sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä sekä vaaraa menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;383:1059–1066)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962061-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje