Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D3-vitamiinilisät saattavat olla D2-lisiä parempia

D3-vitamiinilisät saattavat olla D2-lisiä parempia

D-vitamiinin puutos on yhdistetty moniin sairauksiin ja oireisiin, mutta tutkimusnäyttö D-vitamiinilisien terveysvaikutuksista on yhä ristiriitaista. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella yksi selitys epäselville tuloksille voi löytyä D-vitamiinilisien eroista.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että ainakin kuolleisuutta tarkastelevissa tutkimuksissa D-vitamiinilisien hyödyt saattavat rajoittua D3-vitamiiniin, ja ne nähdään lähinnä iäkkäillä potilailla. D3-vitamiinia saadaan mm. kalaöljystä. Kasvisperäiset D2-vitamiinilisät eivät näiden tulosten perusteella tepsi samalla tavalla.

D3-vitamiinilisiä koskevat havainnot ovat tutkijoiden mielestä kiinnostavia, mutta ne pitää varmistaa laadukkaissa tutkimuksissa ennen kuin D3-lisien paremmuus on varmaa. Ainakin yksi tällainen tutkimus on valmistumassa lähivuosina, tutkijat kirjoittavat.

Analyysi osoitti lisäksi, että verestä mitattuna alhainen D-vitamiinitaso liittyy suurempaan riskiin menehtyä tutkimuksen seurannan aikana, mikä on havaittu useasti aiemminkin. Etenkin tämä havaittiin tutkimuksissa, joihin osallistuneet söivät vähänpuoleisesti D-vitamiinilisiä.

Nyt julkaistuista tuloksista on vaikea päätellä miltä osin ne johtuvat D-vitamiinista ja kuinka paljon elintavoista ja sairauksista, jotka vaikuttavat D-vitamiinin saantiin ja pitoisuuteen. Esimerkiksi liikkumista vaikeuttavaa sairautta potevat ulkoilevat vähemmän ja saavat siksi vähemmän D-vitamiinia auringonvalosta. Tämän vuoksi D-vitamiinitutkimusten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Havainnot perustuvat tutkimuksiin, joissa tarkasteltiin D-vitamiinin yhteyksiä kuolleisuuteen. Analyysia varten tutkijat yhdistivät 73 kohorttitutkimuksen ja 22 satunnaistetun kokeellisen tutkimuksen aineistot. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut melkein 900 000 ihmistä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g1903)
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g1903

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje