Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla HIV-infektio altistaa sydänsairauksille

HIV-infektio altistaa sydänsairauksille

HIV-infektion saaneiden valtimoista löytyy tavallista enemmän muutoksia, jotka viittaavat sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Tämä havaitaan riippumatta muista sepelvaltimotaudin riskitekijöistä, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat.

Tutkijat tekivät havaintonsa kuvaamalla runsaan 600 HIV-infektion saaneen miehen ja 400 terveen verrokin sepelvaltimot tietokonetomografialla. Potilaat olivat 40–70-vuotiaita.

HIV-potilaiden sepelvaltimoissa oli enemmän ahtaumia ja etenkin repeämiselle herkkiä ahtaumia, jotka todennäköisemmin aiheuttavat sydänkohtauksia ja muita sydänoireita.

Valtimoiden ahtautuminen oli yleisintä miehillä, joiden HIV oli edennyt pitkälle sekä miehillä, jotka olivat olleet antiretroviraalisella lääkityksellä kauan.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat tärkeitä, sillä nykyaikaisten lääkitysten ansiosta yhä useammat HIV-infektion saaneet pystyvät elämään lähes normaalin elämän. Tämän takia monille ehtii myös kehittyä kroonisia sairauksia kuten sydäntauteja.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2014;160:458-467)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1852867

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje