Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vihanneksista voi saada enemmän lisävuosia kuin hedelmistä

Vihanneksista voi saada enemmän lisävuosia kuin hedelmistä

Hedelmät ja vihannekset ovat kummatkin terveellistä ravintoa, mutta tuoreen tutkimuksen valossa vihannekset saattavat olla hieman parempi valinta. Brittitutkijoiden mukaan tämä näkyy tarkastellessa päivittäisen vihannesten ja hedelmien syönnin vaikutuksia kuolleisuuteen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 65 000 britin terveystietoja, jotka oli kerätty osana suurta terveystutkimusta.

Kun tiedot ruokavaliosta yhdistettiin kuolleisuustietoihin, vihannesten ja hedelmien päivittäinen syöminen liittyi pienempään riskiin menehtyä seurannan aikana. Verrattuna vihanneksia ja hedelmiä harvoin syöviin niitä päivittäin napostelevien riski kuolla seurannan aikana oli 14–42 prosenttia pienempi. Yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän vihanneksia ja hedelmiä söi.

Kun vihanneksia ja hedelmiä tarkasteltiin erikseen, suurin vaikutus liittyi vihanneksiin. Jokainen päivittäinen vihannesannos pienensi riskiä 16 prosenttia, kun vastaavaan määrään hedelmiä liittyi vain 4 prosentin vaikutus.

Brittien tutkimus vahvistaa jo valmiiksi mittavaa tutkimusnäyttöä vihannesten ja hedelmien terveellisyydestä. Tulokset osoittivat myös, että terveyshyödyt saadakseen vihannekset ja hedelmät kannattaa syödä tuoreina. Säilykkeistä ja pakasteista ei välttämättä saa samoja vaikutuksia, ja hedelmäsäilykkeiden kohdalla vaikutukset voivat olla jopa negatiivisia niiden sisältämän lisätyn sokerin vuoksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2014)
http://jech.bmj.com

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje