Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alipainoisuus lihavuutta suurempi tappaja

Alipainoisuus lihavuutta suurempi tappaja

Lihavuus suurentaa riskiä sairastua moniin sairauksiin, mutta kuolleisuuden kannalta alipaino saattaa olla ylipainoa pahempi ongelma.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin 51 painoindeksin ja kuolleisuuden yhteyttä selvittäneen tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella alipainoisten aikuisten riski menehtyä tutkimusten seuranta-aikoina oli lähes kaksi kertaa suurempi kuin normaalipainoisten aikuisten. Tämä havaittiin tutkimuksissa, joiden seuranta-ajat olivat yli viisivuotisia.

Lihavien kuolleisuus oli samoissa tutkimuksissa viidenneksen ja erittäin lihavien kolmanneksen suurempaa kuin normaalipainoisten.

Syöpä tai krooniset keuhko- tai sydänsairaudet eivät selittäneet alipainoon yhdistettyä kuolleisuutta, mutta alipainoisuus voi liittyä hyvin moniin tekijöihin, kuten tupakointiin, köyhyyteen ja päihdeongelmiin, jotka saattavat selittää nyt havaitut kuolleisuusvaikutukset.

Tutkijat pitävät tuloksia hyvänä muistutuksena painoindeksin ongelmista terveystutkimuksissa. Painoindeksi ei heijasta vain kehon rasvan määrää vaan myös lihas- ja luumassaa, joten sen yksioikoinen käyttö terveysriskien mittarina voi antaa väärän kuvan monen yksilön tilanteesta. Heidän mielestään esimerkiksi vyötärölihavuus olisi painoindeksiä parempi, kun halutaan mitata liiallisen rasvan terveyshaittoja.

Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Public Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Public Health 2014)
http://jech.bmj.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje