Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Viruslääkitys esti sikainfluenssakuolemia

Viruslääkitys esti sikainfluenssakuolemia

Tuoreen tutkimuksen mukaan viruslääkitykset auttoivat vähentämään vuosina 2009–2010 sikainfluenssaan sairastuneiden kuolemia. Havainto on tervetullut, sillä monet maat ovat hankkineet suuret varastot viruslääkkeitä tulevien pandemioiden varalle, mutta lääkitysten vaikutus kuolleisuuteen on ollut epäselvä.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu 78 tutkimuksen ja 29 000 potilaan tietoihin. Potilaat olivat joutuneet sairaalaan sikainfluenssan eli H1N1-influenssan takia vuosina 2009–2011.

Kun tutkijat jakoivat potilaat ryhmiin sen perusteella olivatko he saaneet oseltamiviiri-viruslääkettä, he havaitsivat lääkkeitä saaneiden kuolleisuuden jääneen 25 prosenttia alhaisemmaksi.

Erityisen suuri vaikutus oli, kun lääkitys aloitettiin kahden päivän sisällä oireiden alkamisesta. Tällöin riski menehtyä oli 50 prosenttia pienempi kuin hoitamattomien ja myös pienempi kuin potilaiden, joiden lääkitys aloitettiin myöhemmin.

Viruslääkitys voi kuolemantapausten lisäksi vähentää myös keuhkokuumeita ja lyhentää oireiden kestoa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Respiratory Medicine 2014;doi:10.1016/S2213-2600(14)70041-4 )
http://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600%2814%2970041-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje