Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholi ei välttämättä heikennä iäkkäiden muistia

Alkoholi ei välttämättä heikennä iäkkäiden muistia

Pitkään jatkuva ja liiallinen alkoholinkäyttö on tunnettu dementian riskitekijä, mutta eläkeiässä alkoholin merkitys kognitiivisten mielentoimintojen heikentymisessä ei välttämättä ole niin suuri kuin on arveltu.

Tämä käy ilmi tuoreesta australialaistutkimuksesta, jossa 3 500 kotonaan asuvaa 65–83-vuotiasta miestä seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan. Miehet arvioivat itse juomatottumuksiaan minkä lisäksi heille tehtiin muistiongelmia kartoittava Minimental-testi seurannan alussa ja lopussa.

Tulokset osoittivat, että 65–83 vuoden iässä kohtuullinen alkoholinkäyttö saattoi olla muistin ja muiden mielentoimintojen kannalta parempi vaihtoehto kuin täysraittius tai satunnainen käyttö. Hieman yllättäen muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot eivät myöskään heikentyneet erityisen nopeasti miehillä, jotka olivat alkoholin suurkuluttajia.

Havaintoja kannattaa tulkita varovasti, ja ne pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tällaisenaan ne viittaavat siihen, ettei alkoholi välttämättä ole suora ja suuri muistiongelmien aiheuttaja enää vanhuusiässä. Havainnot myös tukevat ajatusta, jonka mukaan kohtuukäyttö saattaa vähentää tai lykätä iäkkäiden miesten muistiongelmia. Tämän todistamiseen nyt julkaistut tulokset eivät kuitenkaan riitä, koska kohtuukäyttäjillä voi olla muita elintapoja, jotka vaikuttavat edullisesti muistiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2014;doi:10.1212/WNL.0000000000000255)
http://www.neurology.org/content/early/2014/02/19/WNL.0000000000000255.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje