Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pallolaajennuspotilaiden sydänperäinen kuolleisuus vähentynyt

Pallolaajennuspotilaiden sydänperäinen kuolleisuus vähentynyt

Pallolaajennuksen läpikäyneet sepelvaltimotautipotilaat kuolevat nykyään sydänperäisiin syihin huomattavasti harvemmin kuin kaksi vuosikymmentä sitten.

Tiedot käyvät ilmi Circulation-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin samassa hoitoyksikössä vuosina 1991–2008 pallolaajennuksessa olleiden kuolinsyitä vuoden 2012 loppuun saakka. Analyysissä oli mukana 19 000 potilasta, joista 7 000 kuoli seurannan aikana.

Potilaiden kuolinsyitä selvitettiin monista eri lähteistä, ja niiden perusteella sydänperäiset kuolemat alkoivat vähitellen vähentyä jo viiden ensimmäisen seurantavuoden aikana. Samalla muut kuolinsyyt alkoivat yleistyä.

Kun tutkijat huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia muuttujia ja tarkastelivat koko seurantajaksoa, potilaiden sydänperäiset kuolemat vähenivät 50 prosenttia seurantavuosien aikana, mutta muista syistä johtuvissa kuolinsyissä ei havaittu muutoksia.

Muutokset johtuivat pääasiassa sydänkohtausten ja sydänperäisten äkkikuolemien vähentymisestä. Sydämen vajaatoiminnasta johtuva kuolleisuus pysyi ennallaan halki tutkimusvuodet.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2014;129:1286–1294)
http://circ.ahajournals.org/content/129/12/1286.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje