Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla BPA-kemikaalin terveyshaitoista lisää viitteitä

BPA-kemikaalin terveyshaitoista lisää viitteitä

Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet lisää näyttöä BPA-kemikaalin ja diabetesriskin yhteydestä. Heidän tulostensa perusteella BPA-altistukseen saattaa liittyä kolminkertainen riski sairastua aikuistyypin diabetekseen.

BPA:ta eli bisfenoli A:ta käytetään mm. säilyketölkkien muovisissa sisäpinnoissa ja monissa muovituotteissa. Se on yhdistetty useisiin sairauksiin, mm. sydäntauteihin, diabetekseen ja syöpään, mutta tutkimusnäyttö on vielä vähäistä. Tuttipulloista BPA kiellettiin vuonna 2011.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa BPA-altistus mitattiin laajaan terveystutkimukseen vuosina 2001–2002, 2003–2004 ja 2005–2006 osallistuneiden aikuisten virtsanäytteistä. Osallistujat olivat 20–65-vuotiaita.

Verrattuna osallistujiin, joiden virtsassa oli vähiten BPA-merkkiaineita, diabetesriski oli kolminkertainen osallistujilla, joiden virtsassa oli niitä paljon, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien iästä, sukupuolesta, painoindeksistä, alkoholin käytöstä ja useista muista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.

Tutkimuksen luonteesta johtuen tutkijat eivät voineet päätellä johtuivatko osallistujien diabetekset juuri BPA-altistuksesta vai jostain muusta seikasta, joka liittyy sekä BPA-altistukseen että diabeteksen kehittymiseen. BPA:n terveyshaitoista on kuitenkin aikaisempiakin tutkimushavaintoja.

Tulokset julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2014;doi:10.1136/oemed-2013-10198)7
http://oem.bmj.com/content/early/2014/03/17/oemed-2013-101987.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje