Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syöpä voi olla vaarallisempi diabetesta sairastaville

Syöpä voi olla vaarallisempi diabetesta sairastaville

Diabetesta sairastavien syöpäpotilaiden ennuste saattaa olla heikompi kuin muiden potilaiden, tanskalaistutkimus osoittaa. Vielä ei ole selvää mistä tämä johtuu, mutta yhteys havaitaan etenkin diabeetikoilla, joita hoidetaan insuliinilla.

Tulosten perusteella insuliinilla hoidettavien diabeetikoiden riski kuolla vuoden sisällä syöpädiagnoosista on neljä kertaa suurempi kuin muiden syöpäpotilaiden. Yhteys havaitaan kaikilla diabeetikoilla riippumatta heidän hoidoistaan, mutta vaikutus on selvästi pienempi kuin insuliinia saavilla. Diabeteksen kesto ei vaikuta yhteyteen.

Tutkijat eivät pysty tämän aineiston perusteella sanomaan miksi diabetesta sairastavien ennuste on heikompi kuin muiden syöpäpotilaiden. On kuitenkin mahdollista, että diabetespotilaiden liitännäissairaudet vaikuttavat syöpähoitojen valintaan tai heidän leikkauskuolleisuutensa on suurempaa. On myös mahdollista, että syövän oireet jäävät diabetesoireiden takia helpommin huomaamatta ja diabeetikoiden syövät todetaan siksi myöhemmin.

Tanskalaisten tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä, ja ne perustuvat 430 000 vuosina 1995–2009 syöpädiagnoosin saaneen rekisteritietoihin. Potilaista 42 000 sairasti diabetesta ennen syöpädiagnoosin saamista. Insuliinihoito on usein merkki vaikeasta diabeteksesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2014)
http://www.diabetologia-journal.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje