Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tukisukka ei välttämättä vähennä posttromboottisia oireyhtymiä

Tukisukka ei välttämättä vähennä posttromboottisia oireyhtymiä

Laskimoveritulpan sairastaneiden lisäoireita ehkäistään hoitavilla tukisukilla, joita pidetään useiden vuosien ajan. Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella tukisukat saattavat kuitenkin olla tehottomia tromboottista oireyhtymää vastaan.

Arvostetussa Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäinen tähän tarkoitukseen tehty satunnaistettu tutkimus, jossa on käytetty lumekontrolloitua verrokkiryhmää. Tämän vuoksi sen tulokset ovat luotettavampia kuin aikaisempien tutkimusten.

Tutkimuksessa 800 syvän laskimoveritulpan saanutta potilasta satunnaistettiin joko tukisukkahoitoon tai verrokkiryhmään, joka käytti lumesukkia, jotka eivät olleet vaikutuksiltaan tavallisia sukkia kummoisempia.

Kun potilaita seurattiin puolen vuoden ajan, tromboottinen oireyhtymä kehittyi käytännössä yhtä monelle potilaalle kummassakin ryhmässä. Näin ollen hoitosukka ei ehkäissyt oireilua, tulokset osoittavat. Tromboottinen oireyhtymä johtuu alaraajojen laskimoiden vajaatoiminnasta ja aiheuttaa turvotusta, kipuja sekä altistaa mm. säärihaavoille.

Kanadalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne ovat ristiriidassa nykyisen Käypä hoito -suosituksen kanssa, joka suosittaa lääkinnällistä hoitosukkaa pidettäväksi vähintään kahden vuoden ajan ja vaikeissa tapauksissa jopa pysyvästi.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2014;383:880–888)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2961902-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje